Leerlingen kiezen zelf waar ze beter in willen worden

Roy ten Dolle werkt op de Tormijnschool in Noordijk en geeft les aan combinatiegroep 5 en 6. Hij is een groot voorstander van digitaal werken en vertelt hoe het eigenaarschap van zijn leerlingen wordt vergroot met de leerlingomgeving.

Eigenaarschap
Roy werkt met de Rekendoelen en Spellingdoelen. Als groep 5 instructie krijgt, werkt groep 6 eerst aan hun leerdoelen uit het bakje ‘groei richting streefniveau’ en andersom. Naast de instructielessen is er elke week extra tijd waarin de leerlingen aan hun eigen leerdoelen kunnen werken. De leerlingen maken dan zelf keuzes waar ze beter in willen worden. Ze kijken hiervoor in hun rapport en werken aan doelen uit ‘Groei richting streefniveau’. Roy gebruikt deze tijd om leerlingen heel gericht te helpen. “We kijken dan welke doelen er in ‘Hulp nodig’ staan. Ik geef de leerlingen daar dan nog een extra instructie over, zodat ze daarna weer zelf aan de slag kunnen.”

Samen met Roy bekijken de leerlingen ook hun groeigrafiek in het dashboard. “Daarin zien we dat bijna alle leerlingen groeien, dat is heel mooi! Bij een dipje bespreken we hoe dat komt en hoe ze daar weer uit kunnen komen.” Dit samen bevordert volgens Roy het eigenaarschap van zijn leerlingen.

“In de groeigrafieken zien we dat iedereen groeit, dat is heel mooi!”

Het loopt gesmeerd
Vorig schooljaar heeft Roy met zijn klas meegedaan aan de pilot van de nieuwe leerlingomgeving. “Eerst was het wat lastiger met het netwerk en leek het allemaal wat langzamer te werken. Inmiddels loopt het gesmeerd en hebben we geen problemen meer. We zijn blij dat Snappet er is!” Deze leerlingomgeving geeft volgens Roy meer duidelijkheid en structuur.

De leerlingen vinden de termen helder en vinden dat het er strakker en mooier uitziet. “Na 10 opgaven in de plus krijgen ze een heel mooi overzicht. Hierin kunnen ze zien hoe ze gewerkt hebben. De leerlingen vinden dat heel fijn!” Ze kunnen ook terugzien hoe ze eerder aan een bepaald leerdoel hebben gewerkt. Bovenin bij de groene/rode bolletjes zit een uitvouwmenu. “Het is mooi dat ze dit kunnen terug zien, ze kijken vaak even hoe het de vorige keer bij dat leerdoel is gegaan voordat ze verder werken.”

De leerlingen moesten er in de nieuwe omgeving wel aan wennen dat de verder-knop en de backspace-knop heel dicht op elkaar zitten op de Snappet tablets. Dat gaat nog wel eens mis en dat levert dan wat frustratie op.

Tips voor collega’s
Roy heeft ook nog een tip voor andere leerkrachten: “Maak vooral gebruik van de training & coaching van Snappet, daar krijg je altijd goed antwoord op je vragen” Ook raadt Roy aan om ervaringen op te doen bij andere scholen die al langer met Snappet werken. “We zijn op andere scholen gaan kijken hoe zij de resultaten uit Snappet gebruiken voor hun rapporten. Hier hebben we goede ideeën op gedaan waar we als school weer mee verder kunnen!”

Lees hier ook het verhaal van Yvonne