1) Bandbreedte
Snappet adviseert 0,5 Mbps download snelheid per leerling aan bandbreedte, zodat alle klassen probleemloos tegelijk met Snappet kunnen werken. Ter indicatie, stel dat de download snelheid 25 Mbps is, dan is onze ervaring dat op die verbinding ongeveer 50 leerlingen tegelijk met Snappet kunnen werken. Als de downloadsnelheid onvoldoende is, raden we aan om contact op te nemen met je internetprovider voor meer bandbreedte.

2) a. Snappet access points
Om te zorgen dat elke tablet voldoende Wifi signaal krijgt, adviseren wij om in elk lokaal een access point te plaatsen. Informeer hiernaar bij je ICT beheerder.
Heb je geen Wifi op school? Dan kan Snappet gratis acces points meeleveren om dit te realiseren. De Snappet access points worden ‘af leverancier’ geleverd met de standaard benaming (Wifinetwerk, SSID) en een standaard wachtwoord. Om het (Wifi)netwerk te beschermen adviseert Snappet om de standaard naam van het Wifinetwerk (SSID) en het standaard wachtwoord op alle accesspoints te wijzigen voordat deze in de klas in gebruik worden genomen. Hiervoor kun je de inloggegevens opvragen bij de servicedesk. Snappet access points zijn niet in staat om gezamenlijk een roaming netwerk te vormen wat een school Wifinetwerk over het algemeen wel kan, elk Snappet access point verzorgt namelijk een eigen netwerk (SSID).

2) b. Wifinetwerk van de school
Er kan ook besloten worden om de in de school aanwezige eigen Wi-Fi voorzieningen te gebruiken of een nieuw netwerk te installeren. Controleer dan welof er in elk lokaal voldoende bereik en capaciteit is. Het advies is om gebruik te maken van het Wifinetwerk van de school om interferentie tussen meerdere Wifinetwerken te voorkomen. Daarnaast levert het gebruik van een eigen Wifinetwerk minder configuratietijd op, kunnen de tablets door de gehele school gebruikt worden op hetzelfde netwerk en kan men zelf de toegang tot het netwerk beheren. Het aanmaken van een apart Wifinetwerk (SSID) voor het gebruik van de Snappet tablets heeft de voorkeur.

3) IP adressen
In alle netwerken worden de IP adressen via de DHCP server toebedeeld aan de verschillende apparaten die verbinding maken met het netwerk. Het is belangrijk om te zorgen dat er ruim voldoende vrije IP adressen beschikbaar zijn voor alle tablets. Als dit niet het geval is, kunnen tablets geen verbinding maken met het netwerk. Als je IP adressen tekort komt, kun je het beste contact opnemen met je netwerkbeheerder.

4) Proxy servers e.d.
Proxy servers, content filters en Windows DNS servers zijn nuttig om te controleren tot welk deel van het internet de computers op de school toegang toe hebben. Maar ze kunnen hinderlijk zijn voor het gebruik van Snappet, omdat ze de toegang tot het internet traag kunnen maken of Snappet kunnen blokkeren. Het beste is om deze helemaal te omzeilen. Via het dashboard kan je zelf per klas instellen welke websites  toegankelijk zijn (whitelist).  Als dit niet mogelijk is, dan is het belangrijk om bij de proxy server of content filter *.snappet.org op de white list te zetten. Bij een Windows DNS server raden we aan een alternatieve DNS server te gebruiken, bijvoorbeeld de DNS server van de bestaande router of die van Google 8.8.8.8 en 8.8.4.4.

 5) VLAN
Snappet raadt aan om het netwerk op te splitsen in verschillende subnetwerken (VLAN’s). Dit is veiliger en kan storingen op het reguliere netwerk en op de Snappet tablets voorkomen. Dit geldt voor een eigen Wifinetwerk maar zeker bij inzet van de door Snappet geleverde acces points. We raden aan om voor het Snappet netwerk als geheel een apart subnet te maken (van het type /23 of groter om te zorgen dat er ook binnen dit subnet voldoende vrije IP adressen zijn voor alle tablets) en de Google DNS servers hieraan toe te wijzen.

6) Ziggo of UPC internet en Draytek routers
Twee providers hebben een specifieke instelling voor Snappet nodig. Als je bij Ziggo een kabelverbinding hebt, specifiek met Ubee modem en Juniper switch, dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat de MTU waarde op de hoofdrouter ingesteld staat op 1456 (anders laadt Snappet niet correct op de tablets). Als je bij UPC een contract hebt en in het geval er in het netwerk een Cisco EPC 3925 als modem ingesteld staat, dan kan je van maximaal 25 tablets tegelijkertijd gebruikmaken. Dit komt door een beperking van de firmware op dit modem. In dat geval adviseren we om de Cisco EPC 3925 als bridge in te stellen en daarachter een eigen (andere) router te plaatsen. Vaak is UPC ook in staat dit modem indien gewenst om te ruilen voor een ander type. Neem hiervoor dan ook contact op met UPC.