Leerlingen zijn zich heel bewust van hun groei

Op Basisschool De Wilgeroos in Beverwijk zijn ze enthousiast over de leerlingomgeving van Snappet. Yvonne van der Kleij is leerkracht van groep 7 en vertelt welke voor- en nadelen zij en haar leerlingen ervaren.

Leerlingen vragen zelf om extra instructie
Yvonne werkt met haar klas met de verkorte lessen aansluitend bij de methode Wereld in Getallen. Op dagen dat er geen instructieles klaarstaat, heeft ze verschillende opties. “Soms zet ik een extra les klaar voor de hele klas, als er bijvoorbeeld een leerdoel is dat iedereen lastig vindt of die belangrijk is voor cito.” Een andere optie is hulpvragen wegwerken: “Leerlingen kijken dan zelf in hun gele bakje ‘Hulp nodig’ en komen naar de instructietafel voor extra instructie. De leerlingen vinden het zelf heel belangrijk om de rode getallen weg te werken. De andere leerlingen werken dan zelfstandig aan hun werkpakket of aan leerdoelen uit ‘Groei richting streefniveau’.”

“Leerlingen kijken zelf in hun gele bakje en komen naar de instructietafel voor extra instructie”


Trots op elke procent groei

In de nieuwe leerlingomgeving is de groei van de leerlingen zichtbaarder geworden. Yvonne geeft aan dat haar leerlingen zich erg bewust zijn van hun eigen groei: “De leerlingen kijken zelf veel in hun eigen rapport in Snappet. “Zodra ze een procent omhoog gaan, komen ze dat direct trots vertellen!”

Vooral de sterren zijn mooier
De verschillende gekleurde bakjes in de leerlingomgeving vinden Yvonne en haar leerlingen prettig. “Je kunt nu heel makkelijk met de kleur aangeven waar leerlingen aan moeten werken.” Een ander voordeel dat ze ervaren is het nieuwe tussenscherm na opgave 2 (bij de verkorte lessen). Op deze manier kunnen leerlingen makkelijker in het plusje verder werken. De leerlingen vinden vooral dat de sterren mooier zijn in de nieuwe leerlingomgeving.
Als nadeel noemt Yvonne dat leerlingen in de nieuwe leerlingomgeving niet meer vanuit het rapport direct aan de leerdoelen kunnen gaan werken. Daar moeten de leerlingen erg aan wennen. “De leerlingen moeten nu op een andere plek het leerdoel opzoeken om aan te kunnen werken en dat is voor sommige leerlingen te ingewikkeld.”

Nooit meer terug naar papier
Yvonne geeft aan nooit meer terug te willen naar papier, maar heeft wel een goede tip voor collega’s die met Snappet werken: “Je moet wel instructies blijven geven. Snappet is een verwerkingsprogramma dat je veel beter inzicht geeft en daarmee kun je veel beter inspelen op de niveaus van alle leerlingen. Vroeger had ik drie vaste niveau groepen en één groep kreeg extra aandacht. Nu geef ik ook veel instructies aan leerlingen die voor een bepaald leerdoel hun streefniveau niet hebben gehaald. Je hebt iedereen veel beter in beeld!”

 

Lees hier ook het verhaal van Roy