Antwoorden op jullie vragen over Rekenen met Snappet
De huidige vaardigheid en groei worden berekend ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Hierbij wordt alles wat de leerlingen maken in Snappet meegenomen, dus zowel opgaven in de les en in de extra instructie als adaptieve opgaven. Behalve de toetsen, die worden niet meegenomen.
Over welke periode worden de vaardigheid en groei getoond?
De vaardigheid en groei van een leerling worden berekend vanaf het moment dat hij of zij is gestart met Snappet. In het leerlingenoverzicht onder ‘Analyseren’ zie je de groei en vaardigheid in het huidige schooljaar, vanaf januari heb je ook de mogelijkheid om het eerste of tweede half jaar apart te bekijken.
Wat betekent het als de groei van een leerling op grijs blijft staan, terwijl ze vrijwel alle sommen goed hebben?
Het groeipoppetje is grijs als er nog geen groei bekend is doordat er nog te weinig opgaven op dit leerdoel zijn gemaakt. Leerlingen moeten een minimaal aantal opgaven maken om de groei op een leerdoel te kunnen berekenen.
Waarom staan de F- en S-lijn op die plek in de grafiek?
De grafieken in Snappet laten zien hoe een leerling scoort ten opzichte van het landelijk gemiddelde. De F- en S-lijn laten zien of de leerlingen afgaande op het landelijk gemiddelde toewerken naar het F- of S-niveau.
Als ik het algemene streefniveau van een leerling aanpas, wordt het streefniveau per leerdoel niet aangepast. Hoe komt dat?
Je kunt het streefniveau alleen voor een heel vak aanpassen. Per leerdoel zie je een afgeleide van dat streefniveau. Dit is altijd iets lager, omdat leerlingen voor een aantal leerdoelen altijd boven hun streefniveau zullen scoren, zodat ze uiteindelijk gemiddeld op hun streefniveau voor het vak uitkomen.
Waar is het aantal plus- en minpunten op gebaseerd dat de leerlingen krijgen per opgave?
Het plus- of mingetal wordt altijd berekend ten opzichte van het eigen niveau van de leerling. Als een leerling een opgave goed maakt die voor hem of haar heel moeilijk wordt geschat, krijgt hij of zij veel pluspunten. Elke leerling krijgt een ander aantal min- of pluspunten. Het aantal plus- of minpunten laat dus zien hoe groot de groei is die de leerlingen doormaken.
Deze komen binnenkort weer beschikbaar in de nieuwste versie van het dashboard.
Hoe werkt de extra instructie? Maken de leerlingen alleen opgave 3 en dan het plusje? Of eerst opgave 3, dan opgave 2 en dan het plusje?
Je kunt de begeleide inoefening van opgave 1 gebruiken om te bepalen welke leerlingen je meeneemt naar de verlengde instructie, en welke leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen met opgave 2. Na opgave 2 kunnen de leerlingen door met de plus. De leerlingen die je meeneemt naar de verlengde instructie kunnen na deze uitleg zelfstandig aan de slag. Dit kan zowel met opgave 2 als met de opgaven in de plus, dit ligt eraan wat je de best passende opgaven vindt.
Wanneer moeten leerlingen een extra instructie krijgen? Bijvoorbeeld bij 3 fouten in opgave 2?
Wij geven hiervoor geen standaard advies. Het selecteren van leerlingen voor een verlengde instructie hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal gemaakte fouten tijdens de begeleiden inoefening. Als leerkracht en/of in samenspraak met je leerlingen bepaal je wie er mee zou moeten doen aan de verlengde instructie.
Klik in het leerlingenoverzicht (onder ‘Analyseren’) op een gekleurd blokje en je komt terecht in het overzicht per vak. Hierin zie je onder ‘Voortgang lesstof’ hoe ver de leerling is met het behalen van de leerdoelen in zijn of haar lessenplan. Het balkje is een samenvatting van alle leerdoelstatussen.
Waarom komen de leerdoelnummers van Rekenen en Rekenverrijking niet overeen met de nummers in Automatiseren?
Rekenen en Automatiseren zijn twee verschillende vakken in Snappet. Rekenverrijking komt wel overeen met het vak Rekenen, omdat het hier onderdeel van is.
Als een leerling een doel niet behaalt, stapt Snappet dan automatisch terug op de leerlijn om te kijken of de leerling het vorige doel nog wel beheerst?
Dit staat op de planning om ontwikkeld te worden.
Sommige leerlingen blijven in “vastgelopen” staan terwijl ze alle opdrachten hebben gemaakt. Hoe kan dit?
De leerling heeft op dat moment alle opgaven in Snappet op dit leerdoel gemaakt. Bekijk of het voor de leerling zinvol is om nog extra in te oefenen op dit subdomein. Als dit het geval is, kun je via de leerlijn een stapje verder of terug klaarzetten.
Kun je de doelen in het werkpakket in één keer allemaal verwijderen voor de hele groep tegelijk?
Op dit moment kan dit nog niet, maar wellicht komt deze functie in de toekomst beschikbaar.
Bij een toets staan alle doelen door elkaar en moet ik van tevoren opschrijven en sorteren welke opdrachten bij welk doel horen. Is hier een handigheidje voor?
Sinds kort kun je van tevoren op de volgenpagina van de toets kijken om te zien welke leerdoelen in de toets voorkomen. Boven de opgaven staan de icoontjes van de leerdoelen, en als je hier met je muis overheen gaat zie je de naam en het nummer van het leerdoel. Soms kiest een methode ervoor om meerdere doelen te toetsen in een opgave; het doel dat het meest aanbod komt staat dan bovenaan.
Dit herken je aan de trappetjes bij de leerdoelen.
Kan ik leerlingen op een leerroute laten werken, terwijl de rest de reguliere leerlijn volgt?
Je kunt eenvoudig een passend lessenplan klaarzetten voor leerlingen die leerroute 2 of 3 volgen. Het is belangrijk om voor de leerlingen die deze leerroute volgen ook instructiemomenten te plannen, deze zijn niet te combineren met de reguliere groep. Wij adviseren om een telefonisch coachingsgesprek met een van onze trainers in te plannen als je hier meer over wil weten. Dit doe je hier.
Hoe kan ik een leerling op niveau 5 motiveren zodat die leerling ook punten krijgt?
Voor leerlingen op een hoog niveau is het belangrijk om goed te kijken naar het aanbod. Het is belangrijk dat het aanbod voor de leerling uitdagend blijft. Wij adviseren om een telefonisch coachingsgesprek met een van onze trainers in te plannen als je hier meer over wil weten. Dit doe je hier.
Waar vind ik de Rekenverrijking?
Bij het toevoegen van vakken vind je bij de suggesties ‘Rekenverrijking’ staan.
Wat is het verschil tussen leerroute 2 en 3 en voor welke leerlingen zijn deze leerroutes bedoeld?
Wij volgen de leerroutes zoals opgesteld door het SLO. Lees hier meer informatie over de verschillen tussen de leerroutes. Daarnaast is het raadzaam om hierover te overleggen met de IB’er van jouw school.
De training Snappetcoördinator is bedoeld voor iedereen die met het schoolteam stappen wil maken om het werken met Snappet naar een hoger plan te tillen. Je krijgt alle kennis en tools over de ontwikkeling van effectief beleid, het creëren van een teambreed werkplan, evaluatie van leerresultaten en coaching van collega’s. Als jij Snappetcoördinator van jouw school wil worden, is deze training zeker een aanrader! Lees hier meer over de training, en bekijk hier het complete trainingsaanbod.
Heb je een andere vraag? Laat het ons weten!
Bel de servicedesk via 088 – 999 0 444 of mail naar service@snappet.org.