Sinds het begin van 2022 kun je alles doen vanuit Snappet en heb je geen andere methode meer nodig*.

Je hebt alles in Snappet beschikbaar met alle voordelen van dien. Zo hoef je niet meer heen en weer te switchen.

Het geeft je ook een compleet beeld van de leerling, je (combi)groep en de school: op ieder moment inzicht in de behoefte, voortgang en groei. Zo kun je de leerprocessen continu observeren, analyseren en je kunt direct in gesprek gaan met de leerlingen wanneer dat nodig is.

Wist je dat…

…Snappet voor taal en spelling een compleet pakket biedt en uitgaat van de combinatie digitaal en papier? Aparte les- en werkboeken zijn niet nodig.

Didactische basis
Het lesmateriaal biedt doorlopende leerlijnen van groep 4 t/m 8 voor woordenschat, taalbeschouwing, mondelinge taalvaardigheid, schrijven en spelling. De lessen zijn ontwikkeld volgens bewezen didactische aanpakken en recente inzichten over effectief taal- en spellingsonderwijs.

Lees hieronder meer over de vernieuwingen en waar je het kunt vinden.

Lessen op papier doen
De opgaven van lessen kun je altijd gemakkelijk printen, als je deze liever op papier laat maken door de leerlingen.

Werkbladen bij elk leerdoel
Daarnaast zijn bij elk leerdoel voor taal en spelling werkbladen beschikbaar met aanvullend oefenmateriaal. Je vindt de werkbladen in de voorbereidingspagina van de les, bij Lesoverzicht. Zie jij deze niet? Dan werk je nog niet met een van de nieuwste methoden in Snappet.*

De werkbladen kun je naar wens inzetten voor verwerking van de lesstof op papier. Je kiest zelf de meest geschikte momenten, bijvoorbeeld bij de inloop, tijdens een circuit of als onderdeel van de weektaak. Of als een leerling eerder klaar is of wat meer wil oefenen. Met de antwoordbladen kunnen leerlingen zelf hun werk nakijken.

  • Spelling
    Werkbladen bij spelling bestaan uit aanvullende activiteiten waarbij wordt uitgegaan van verschillende didactische werkvormen. De opgaven hebben een duidelijke opbouw: van herkennen en aanleren juiste schrijfwijze door overschrijven, naar zelf toepassen van de regel en een auditief aangeboden woord opschrijven. Ook zijn er woordzoekers en woordslangen, waarmee leerlingen op een speelse manier kunnen oefenen. Voor dictees op papier is er een dicteeblad dat leerlingen uitnodigt tot reflectie en bewustwording van wat ze hebben opgeschreven met ruimte om het juiste antwoord op te schrijven.
  • Woordenschat
    Voor woordenschat zijn er printbladen met het ankerverhaal, de woordenlijst, woordkaartjes met de woorden van het thema en aanvullende opgaven om de woorden te consolideren.
  • Taalbeschouwing
    Voor taalbeschouwing is er aanvullend oefenmateriaal bij het doel van de les om op andere manieren het leerdoel verder in te oefenen.

Beste didactiek
Alle lessen zijn nu nog duidelijker voorzien van de beste didactiek, aansluitend bij de opbouw van het Directe Instructiemodel. De instructies zijn – zoals je gewend bent – zo opgebouwd om de interactie met je klas zo effectief mogelijk te maken.

Leerfasen
Je ziet nu bij elke instructieopgave in welke fase van het leerproces je je bevindt, waardoor je nog makkelijker een goede instructie geeft. Zo houd je altijd overzicht en controle en is het nog duidelijker wat er van jou en van de leerlingen wordt verwacht, zowel tijdens de lesvoorbereiding als tijdens de instructie zelf.

Taalbeschouwing
De vernieuwde lessen voor taalbeschouwing sluiten aan op de aanbodsdoelen van SLO en de recent vernieuwde leerlijn begrippen voor taalbeschouwing (SLO, 2021). De lesopbouw en jaarplanning zijn gewoon hetzelfde gebleven.

Woordenschat
De fasen van de Viertakt zijn toegevoegd en expliciet zichtbaar gemaakt. Bij ieder woord is bovendien een rijke context voor semantiseren opgenomen en een activerende vraag, als eerste stap naar consolideren. De lesopbouw en jaarplanning zijn ook hierbij hetzelfde gebleven.

Handige tips bij opgaven
Bij de voorbereiding van je lessen worden er tips aan je gegeven bij de instructieopgaven. Zo word je als leerkracht stap voor stap meegenomen in de instructie en begeleide inoefening.

Printbare handleiding voor elke les
Voor elke les is er een handleiding beschikbaar, waarin alle informatie over de les overzichtelijk bij elkaar staat. Je bekijkt de handleidingen in je dashboard op de voorbereidingspagina van de les, bij Lesoverzicht. Liever op papier? Download de leshandleiding dan via de knop Leshandleiding.

Woordenschat
In de leshandleidingen van woordenschat zie je welke doelwoorden vorig jaar bij het thema zijn behandeld, en welke volgend jaar aan bod komen.

Spelling
In de leshandleidingen bij spelling vind je bij ieder spellingdoel woorden voor het 5-woordendictee.

Leerlijnoverzicht
In het leerlijnoverzicht zie je duidelijk welk leerdoel in welk leerjaar aan bod komt. Dit geeft een compleet beeld van de doorlopende lijn van jouw methode voor groep 4 t/m 8. Bekijk ze hier.

Jaarplanning
In de jaarplanning staan alle lessen behorend bij jouw methode en leerjaar. Voor elke week en elke les zie je welk (sub)domein en leerdoel wordt behandeld. Dit overzicht kun je gebruiken om je eigen planning bij te houden. Bekijk ze hier.

Snappet biedt de leerkracht op elk moment voor elk vak alle informatie om de voortgang en het leerresultaat van je leerlingen te monitoren, en om de juiste interventies toe te passen: op leerlingniveau, op klasniveau en op schoolniveau.

Je hebt op ieder moment een actueel totaaloverzicht van de leerresultaten. Ook heb je alle informatie beschikbaar om een koppeling te maken tussen het leerresultaat en het onderliggende leerproces. Daardoor kun je altijd de juiste interventies toepassen in je klas en voor elke leerling. Snappet ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes, door inzicht te geven in de vaardigheden van de leerlingen op de verschillende doelen. Laat leerdoelen uit het lessenplan terugkomen en krijg hiaten bij de klas of leerlingen snel inzichtelijk, zodat je bijvoorbeeld gepersonaliseerde werkpakketten kunt klaarzetten voor elke leerling.

Inzicht op leerlingniveau
Met de volgende overzichten kun je de ontwikkeling van elke leerling precies volgen:

  • Groeigrafiek
    Toont de doorgaande ontwikkeling van de taal- en spellingvaardigheid van de leerling.

  • Overzicht lesstof
    Toont de huidige groei en vaardigheid voor taal en spelling. En per subdomein de huidige vaardigheid, groei en voortgang lesstof van de leerling.

  • Overzicht binnen een subdomein
    Toont per leerdoel in een subdomein de huidige vaardigheid en groei, inclusief inzicht in de door de leerling gemaakte opgaven en gegeven antwoorden en foutenanalyse.

  • Overzicht standaarden
    Toont hoe de leerling ervoor staat voor geselecteerde standaarden, zoals Cito.

 

Inzicht op klasniveau
Tijdens de zelfstandige (adaptieve) verwerking in de les monitor je live de resultaten van leerlingen en kun je direct bijsturen. In de volgenpagina van de les monitor je de voortgang van iedereen uit je klas en bewaar je het overzicht.

Daarnaast zie je in het klasoverzicht overzichtelijk hoe je klas zich ontwikkelt voor taal en spelling. Voor elke leerling wordt getoond hoe hij of zij er voor staat qua groei, vaardigheid, voortgang lesstof en aantal gemaakte opgaven.

 

Inzicht op schoolniveau
In het schooloverzicht zie je een samenvatting van de klasoverzichten, waarmee je in één oogopslag ziet hoe het met alle klassen in je school gaat voor taal en spelling.

Meer weten of hulp nodig?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.