Nieuw!

Extra uitdagende opgaven bij elke rekenles

Hoe fijn is het als je leerlingen altijd op hun eigen niveau aan de slag kunnen gaan? Om je leerlingen nóg meer uit te dagen hebben we een extra (optioneel) type opgave toegevoegd bij de rekenlessen van Snappet Rekenen: flexibel toepassen.

Waarom is dit toegevoegd?
Het is belangrijk dat leerlingen alles wat ze geleerd hebben leren toe te passen in alledaagse situaties. Dit is de laatste stap in het leren van een nieuwe vaardigheid. Met deze opgaven vertalen ze de situatie naar de juiste bewerking en kiezen ze welke procedure hier het beste bij past. Wat wordt gevraagd? Hoe reken ik dat uit? Kan het antwoord kloppen? De opgaven van flexibel toepassen sluiten helemaal aan bij hoofdlijn 4 uit het protocol ERWD.

Voor wie is het bedoeld?
Voordat een leerling aan deze opgaven begint, moet hij of zij het leerdoel van de les voldoende beheersen. Niet alle leerlingen komen hier dus altijd aan toe. Dat is niet erg.

Hoe werkt het?
Het kost ongeveer 5 tot 10 minuten om elke opgave op te lossen. De opgaven doen een beroep op de hogere denkvaardigheden uit de Taxonomie van Bloom: toepassen, analyseren, evalueren en creëren. Leerlingen oefenen ook met kritisch denken en redeneren. Vaak zijn het open opgaven waarbij de leerling iets moet toelichten of beargumenteren waarom een bepaald antwoord goed is, al dan niet met een schets of tekening. Daarom kan Snappet niet alles nakijken; je moet als leerkracht dus volgen wat je leerlingen doen. Bij elke opgave geven we je tips hoe je de leerling op weg kunt helpen als dit nodig is.

Wanneer zet je dit in?
Je kunt het inzetten op verschillende momenten in de week, bijvoorbeeld na de zelfstandige verwerking in de plus (+) als het leerdoel voldoende wordt beheerst. Ook op andere momenten in de week kun je je leerlingen aan het werk zetten met de opgaven uit flexibel toepassen van de lessen van die week. Zo kan elk kind altijd op zijn eigen niveau aan de slag. Met de flexibel toepassen-opgaven kun je leerlingen extra uitdagen na de instructie en bij herhaling van het leerdoel. Het is heel handig om te differentiëren: als tijdens de instructie blijkt dat een leerling het doel snel oppakt, kun je hem of haar de zelfstandige verwerkingsopgaven laten maken en vervolgens meteen aan opgaven uit flexibel toepassen laten werken.

Waar vind je dit?
Je vindt de nieuwe opgaven als extra tabje op de voorbereidingspagina van de les* bij de methode Snappet Rekenen. Leerlingen vinden de opgaven onder de plus (+).

Alleen in Snappet Rekenen

De opgaven van flexibel toepassen zijn alleen beschikbaar in de methode Snappet Rekenen (voorheen RekenDoelen). Werk je niet met deze methode? Dan kun je ‘m altijd naast je huidige methode activeren, zodat je je leerlingen toch kunt uitdagen met de opgaven uit flexibel toepassen.