Instructie geven met Snappet
Vaste lesopbouw
Een instructieles in Snappet bestaat uit drie vaste onderdelen:
- Interactieve klassikale instructie en begeleide inoefening
- Zelfstandige verwerking
- Verlengde instructie voor leerlingen die dit nodig hebben
Elke instructieles focust op één leerdoel.
Rekenstrategieën
In de opgaven wordt de aan te leren strategie altijd duidelijk uitgelegd aan de leerling, stap voor stap. Ingewikkelde leerdoelen volgen een stappenplan. Je doet dit als leerkracht eerst voor, daarna doe je het samen met de klas. Vervolgens oefenen leerlingen individueel. De rekenstrategieën in de lesstof zijn gebaseerd op wetenschappelijk literatuuronderzoek en ontwikkelervaring van onze onderwijsprofessionals.
Tien leerfasen
Bovenaan elke instructieles zie je duidelijk welke leerfasen, hoofdlijnen en handelingsniveaus je doorloopt. Dit helpt om met de juiste diepgang en aandacht les te geven. Lees hier meer over de leerfasen bij rekenen.
Interactieve instructie en begeleide inoefening
De leerlingen volgen de instructie en begeleide inoefening op het digibord en op hun device. De antwoorden in de instructieopgaven zijn vaag gemaakt en komen tevoorschijn wanneer je het antwoord aanklikt. Daarnaast kun je op het instructiescherm notities en tekeningen maken, zowel bij elke opgave als op een blanco scherm. Een deel van de instructie- en oefenopgaven bevat interactieve elementen die je meteen op het digibord kunt gebruiken om je instructie nog begrijpelijker te maken. Bijvoorbeeld het rekenrek, breuken en de interactieve klok.
Didactiek
De lessen in Snappet hebben altijd een vaste opbouw die past bij de laatste didactische inzichten voor het vak rekenen, waaronder:
het handelingsmodel;
het ijsbergmodel;
het hoofdfasenmodel;
het drieslagmodel;
coöperatieve werkvormen.
De instructies in Snappet sluiten meestal aan op directe instructiemodellen zoals EDI, IGDI, DIM en ADI. Werkt een andere werkwijze beter, dan bieden we dat aan. Tijdens de instructie draag je de kern van het leerdoel stapsgewijs aan de klas over, op de verschillende handelingsniveaus.
Directe feedback tijdens de begeleide inoefening
Als je tijdens de begeleide inoefening leerlingen een antwoord laat invullen op hun eigen device, verschijnt op het digibord naast de opgave direct de hoeveelheid goede en foute antwoorden. Dezelfde foute antwoorden worden gegroepeerd. Als je een fout aanklikt, kun je het direct klassikaal bespreken: een soort digitaal wisbordje. De gegeven antwoorden verschijnen anoniem op het scherm. Van leerlingen die nog geen antwoord hebben gegeven zijn de initialen zichtbaar.
Interactieve antwoorden-tool
Een andere handige functie is de interactieve antwoorden-tool: naast de opgave komt in beeld welke antwoorden er precies zijn gegeven. De antwoorden verschijnen realtime op het digibord in gekleurde bollen: hoe groter de bol, hoe vaker dit antwoord is gegeven door de leerlingen in de klas. Je kunt de bollen naar een andere plek slepen en naar wens groeperen. Ook kun je er notities bij schrijven of tekeningen maken.
Leerdoelkaarten
De instructie begint en eindigt altijd met een leerdoelkaart waarop het leerdoel wordt benoemd met enkele voorbeelden, of de belangrijkste strategie of regel. Via het dashboard kun je de leerdoelkaart downloaden en printen om in de klas op te hangen als geheugensteuntje voor de leerlingen.
Expliciet activeren en controleren van voorkennis
Elke les begint met het kort activeren van benodigde voorkennis. De leerlingen laten kort zien dat ze de belangrijkste voorkennis beheersen. Als leerkracht heb je aan het begin van de les meteen inzicht of er aandachtspunten zijn waarmee je tijdens de instructie rekening moet houden.
Instructietips
Als je tijdens de instructie ondersteuning nodig hebt bij een opgave, tik je op het lampje waardoor de instructietip tevoorschijn komt.
Werkbladen
Voor sommige instructielessen zijn werkbladen beschikbaar. Bijvoorbeeld bij bepaalde onderwerpen die geschikter zijn om uit te werken op papier, zoals meten en het tekenen van een grafiek. Ook bij instructies waarbij uitwerking op papier belangrijk is kun je gebruik maken van een werkblad, bijvoorbeeld bij grotere deel- of optelsommen. Zo krijg je optimaal inzicht in de tussenstappen die de leerling maakt om tot zijn of haar antwoord te komen.
Leshandleiding
Bij elke instructieles is een handleiding beschikbaar, met het leerdoel van de les, de didactische uitgangspunten en de opbouw in leerfasen. Daarnaast is er aandacht voor praktische zaken zoals toe te passen interactievormen en de benodigde (concrete) materialen. Net als de les zelf heeft de leshandleiding altijd dezelfde compacte en overzichtelijke opbouw. En als je dat wilt, kun je de handleiding makkelijk printen.
Meer weten of hulp nodig?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.