Werken met de nieuwste rekenmethoden
Het werken met een van de acht nieuwste rekenmethoden in Snappet is heel eenvoudig en biedt veel voordelen. Deze methoden volgen allemaal de nieuwste didactieken, hebben een vaste lesopbouw en bieden meer ruimte voor adaptieve verwerking. Jij blijft als leerkracht de regie houden in het aanbod voor jouw leerlingen, er is voldoende ruimte om mee te bewegen met jouw groep.
Wat zijn de nieuwste methoden?
- RekenDoelen
- RekenWereld
- RekenPlus
- Instruct! 1
- Instruct! 2
- RekenRuimte
- RekenLand
- RekenVrij
Let op: werk je met een uitgebreide versie van een van deze methoden (de C-versie)? Dan werk je niet met de nieuwste versie. Activeer de reguliere methode om gebruik te maken van de vernieuwde instructielessen.
Hoe activeer ik het?
Ga in je dashboard naar het vakmenu linksboven, en klik op ‘Voeg toe’. Daar kies je het vak ‘Rekenen’ en je leerjaar. Kies de juiste methode en je kunt meteen aan de slag!
Weekindeling
Nadat je het vak hebt geactiveerd, vind je bij elke methode een overzichtelijke lessenplanning
en weekopbouw. Een week bestaat altijd uit drie of vier vaste instructielessen, twee of drie automatiseringslessen voor de onder- en de middenbouw en een instructievrije dag.
Afhankelijk van de methode die je gekozen hebt sluit deze weekopbouw aan bij de planning die je gewend was of je volgt een nieuwe planning.
Vaste lesopbouw
Elke instructieles focust op één leerdoel, en bestaat uit drie vaste onderdelen:
- Interactieve klassikale instructie en begeleide inoefening
- Zelfstandige verwerking
- Verlengde instructie voor leerlingen die dit nodig hebben
De vaste opbouw zie je steeds terug in drie overzichtelijke tabs naast je lesoverzicht, met daarin de opgaven die klaarstaan.
Klassikale instructie en begeleide inoefening
Binnen de instructie vind je ook steeds een vaste opbouw. Zo begin je altijd met de introductie van het leerdoel en het activeren van de voorkennis. Daarna geef je de klassikale instructie
en begeleide inoefening en je eindigt met de lesevaluatie.
Daarnaast volgt elke instructie automatisch de best passende niveaus van het handelingsmodel. Op deze manier ontwikkelen de leerlingen stap voor stap rekenwiskundige concepten en procedures. In elke les zijn de meest geschikte handelingsniveaus duidelijk zichtbaar. Dit zie je aan de leerfasen boven de opgaven en aan de instructetips naast de opgaven. Hiermee ben je ervan verzekerd dat je het leerdoel steeds op de juiste handelingsniveaus aanbiedt.
Zelfstandige verwerking
Tijdens de zelfstandige verwerking is er ook een vaste opbouw. Deze bestaat uit een set vaste opgaven die altijd gevolgd worden door de adaptieve opgaven. Bij alle lessen staan er ongeveer
10 vaste opgaven voor de leerlingen klaar. Daarna gaan ze automatisch door naar de adaptieve opgaven. Zo zorg je er als leerkracht elke les weer voor dat de leerlingen voldoende inoefening krijgen en dat het aanbod elke dag vanzelf gedifferentieerd is.
Instructievrije dag
Elke week bevat ook een instructievrije dag. Op deze dag herhaal je de doelen van de week met je klas. Je leerlingen oefenen dan zelfstandig in het werkpakket en die zet je gemakkelijk voor ze klaar door het schuifje van de week open te zetten. Werk je met een weektaak? Dan kun je de werkpakketten daar ook voor inzetten.
Meer weten of hulp nodig?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.