Verbeteringen in versie 4 van de leerlingomgeving
Niveaus in plaats van sterren
De belangrijkste verbetering in versie 4 is dat de niveaus in plaats van de sterren zijn gekomen. Het huidige niveau ten opzichte van het persoonlijke streefniveau geeft de leerling effectiever feedback. Bijvoorbeeld hoe dicht hij of zij is bij het behalen van een leerdoel. Samen met de voortgang per opgave en per set opgaven wordt het voor de leerling heel inzichtelijk wat het effect is van de opgaven die ze goed en fout maken en hoe ver ze nog moeten oefenen tot hun streefniveau.
Startscherm per vak
Als de leerling is ingelogd in Snappet en een vak heeft aangeklikt, verschijnt het startscherm. Eerder was dit scherm onderverdeeld in de vakjes Lessen, Werkpakket en de drie leerdoelstatussen (Groei richting streefniveau, Streefniveau behaald en Hulp nodig). Dit scherm is verbeterd in versie 4: de drie leerdoelstatuspagina’s zijn samengevoegd tot één pagina met alle leerdoelen. Het startscherm bestaat dus nu uit de vakjes Lessen, Werkpakket en Alle leerdoelen.
Daarnaast is het voortgangsbalkje toegevoegd aan de knop Werkpakket. Aan dit balkje kan elke leerling zien in hoeverre alle leerdoelen die in het werkpakket klaarstaan al zijn behaald.
In het nieuwe vakje Alle leerdoelen wordt het vaardigheidsniveau van de leerling weergegeven. Later wordt ook nog het groeipoppetje hier aan toegevoegd.
Alle leerdoelen
Compleet nieuw in versie 4 is het overzicht waar alle leerdoelen uit het lessenplan worden weergegeven. Net zoals je als leerkracht hier een overzicht van hebt per leerling (in het leerlingrapport), hebben leerlingen dit dus nu ook. De leerling kan nu zelf bekijken hoe hij of zij er voor staat. Dit overzicht vervangt de huidige leerdoelstatusbakjes Groei richting streefniveau, Streefniveau behaald en Hulp nodig. Leerlingen hebben daardoor een beter overzicht van alle leerdoelen uit het lessenplan. Ook vervangt dit overzicht het Rapport. Leerlingen kunnen straks direct leerdoelen aanklikken om er aan te werken.
Bovenaan de pagina wordt feedback gegeven over alle leerdoelen uit het lessenplan:
- Voortgang van de lesstof: aan de hand van het ingekleurde balkje kan de leerling zien hoe ver hij of zij is met het behalen van de leerdoelen van dat vak in dit schooljaar. De balk is – net als in het leerlingrapport in het leerkrachtdashboard – een samenvatting van alle leerdoelstatussen. Lees hier meer over de voortgang van de lesstof.
- Niveau: het gemiddelde huidige vaardigheidsniveau (0 t/m 5) inclusief streefniveau wordt getoond voor alle leerdoelen.
- Groei: de gemiddelde groei op alle leerdoelen wordt later ook toegevoegd aan deze pagina.
De leerdoelen zijn onderverdeeld in de subdomeinen, en per subdomein kunnen twee dingen worden getoond: de voortgang van de lesstof en de vaardigheidsniveaus. De ingekleurde voortgangsbalkjes laten zien hoe ver de leerling is met de leerdoelen binnen dat subdomein. Als de leerling de niveau-knop selecteert, worden de huidige vaardigheidsniveaus per leerdoel zichtbaar. Aan het niveaubalkje kan de leerling zien hoe ver hij of zij nog moet groeien om het persoonlijke streefniveau (het blauwe streepje) voor dat leerdoel te behalen.
Als de leerling een subdomein aanklikt, worden alle leerdoelen binnen dit subdomein zichtbaar. Per leerdoel kan de leerling zijn of haar vaardigheid inclusief het streefniveau en de leerdoelstatus zien. Zo is het voor de leerling heel inzichtelijk welke leerdoelen al behaald zijn en welke nog behaald moeten worden.
Werkpakket
Net zoals in het huidige werkpakket, staan in dit overzicht alle leerdoelen die je als leerkracht hebt klaargezet voor de leerling. De leerling kan via deze pagina snel adaptief werken aan specifieke leerdoelen.
Nieuw is de voortgang van de lesstof: bovenaan de pagina laat het ingekleurde balkje zien hoe ver de leerling is met het behalen van de leerdoelen in het werkpakket.
De shuffle-knop die in het bakje Streefniveau behaald zat, staat nu in het werkpakket. Hiermee kan de leerling alle behaalde leerdoelen die klaarstaan in het werkpakket door elkaar oefenen. Als je wil dat je leerlingen deze functie gebruiken, let er dan op dat je niet elke week de behaalde leerdoelen uit het werkpakket haalt. Goed om te weten is dat deze knop op een later moment ook wordt toegevoegd aan het overzicht met alle leerdoelen.